Senaryo Nedir?

       


        Bir Senarist adayı olabilirsiniz ya da sadece alana meraklı olabilirsiniz. Hatta ikisiyle de alakası olmaksızın sadece izleyici olabilirsiniz. Ancak bunlardan hangisi olursanız olun; o şeyi olmak için nitelik=haz demektir.

Olmak için bilmek gerek, ancak bilmek için de oldum dememek.
Lafı çok da uzatmadan, her ne için buradaysan; başlıyoruz.

       Senaryo Nedir?

       Bir senaryoyu yazmak için önce onun ne olduğunu irdeleyerek anlamak gerektiğini düşünenlerdenim.
Teknik ve teorik bilgileri doğrudan aktarmak çok kolay; bir başlık at, tanımla ve kuralları yaz olsun bitsin. Ne yapıyoruz biz böyle allah aşkına? Biliyorum ki siz de benim gibi bu basmakalıp ezber tanımlardan çok sıkıldınız, sırf bu yüzden bile evrensel kabul edilmiş tanımlamaları önce öğrenip sonra dışına taşmak kulağa harika geliyor. Eh ne de olsa ben "bu" yoldan gideceğim demek için önce "o" yolu bilmek şart, işimizi şansa bırakacak kadar lükse sahip değiliz hiçbirimiz.
İşte bu yüzden önce bir senaryo terimsel olarak nedir, neyi ifade eder bunu öğrenelim. Öğrenelim ki, özgün bir senaryo oluştururken daha önce denenmiş klişelerden nasıl kaçınabiliriz bunun yol haritasını çizebilelim.
Senaryo kısaca;
Çeşitli medya yayın organları tarafından (Tv, Radyo, İnternet vb) çeşitli biçimlerle sunulan hikayelerin (Sinema, Radyo programı, Reklam, Klip, Belgesel, Dizi, Sanal Oyunlar vb), görsel ya da işitsel bir ürün olarak sunulmasını sağlamak amacıyla başvurulan, teknik ve hatta bazen pratik kısmında da kılavuzluk eden detaylı ve kendine has formatı olan bir metindir. Hatta abartmış olmazsak ayrı bir dildir bile diyebiliriz.
Senaryoyu yazan kişiye Senarist denir ve senaristin kaleminden çıkan her hazır metin; kendisinden sonraki aşamaları yürütecek ekiple paylaşılır. Yapımcı, yönetmen, oyuncular bu ekibin yine başlıca bilinen üyeleridir. Gerek ön plan gerek arka plan olsun, ekibin bütün üyeleri senaryo formatındaki metinden faydalanarak projeye dahil olmaktadır. Yani anlayacağınız o ki, senaryo yoksa, film yoktur.
Hikaye yoksa da senaryo yoktur.
Peki senaryoyu oluşturan teknik adımlar nelerdir? Bunu da bir sonraki postlarda adım adım inceleyeceğiz;
StepNext: Logline Nedir? 🤔

Yorumlar

Popüler Yayınlar