Logline Nedir? Logline cümlesi oluştururken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


     Senaryo yazmak üzerine izlediğimiz temel terimler akışında ikinci basamağımız olan;

     Logline Nedir? 
Sorusuna kısaca; Metrajları farketmeksizin filmlerin, dizilerin ve aklınıza gelebilecek diğer tüm olay örgüsü içeren, hikayesi olan ürünlerin, temel kurgusunu 20-30 kelimelik bir cümleyle anlatabilen en minimal özetidir. Ve her zaman temel kurgu (senaryo) oluşturulmadan önce yazılmalıdır. Bunun temel sebebi aslında senaryo tamamlanana kadar olan süreçte geriye bakıp, teyit edebileceğimiz, sadık kalabileceğimiz bir plan olmasından kaynaklanıyor. Eğer bir Logline cümleniz yoksa ne gitmeniz gereken yolu ne de o yoldan saptığınız takdirde geriye dönüş yolunu bulabileceğiniz bir haritanız yok demektir. Bir çeşit harita ya da pusula olarak düşünmek anlamamızı kolaylaştıracaktır. Senaryomuz gideceğimiz yolsa, logline cümlemiz o yolun pusulasıdır kısaca.
Üstünde durulması gereken bir diğer husus da; senaryomuzu yazarken belli aralıklarla ve tamamen bittikten sonra mutlaka logline cümlemizle olan uyumunu kontrol etmemiz gerektiğidir. Eğer senaryomuz, senaryomuzun özüyle örtüşmüyorsa, örtüşmeyen nokta üstünde mutlaka düşünülmeli ve örtüşecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Aksi takdirde örtüşmeyen kısımda mutlaka bir kopukluk ya da tuhaflık sezilecektir. Düşünsenize yeşil ceketinizin koluna yama yapmanız gerekmektedir ancak siz gider bordo bir kumaş yamalarsanız, o kumaşın bütünlüğünü bozarsınız ve kopukluğu bariz şekilde anlaşılır. E ben de yeni bir moda yaratırım gibilerinden söylemlerinizi duyar gibiyim, aman diyeyim konumuz bu değil :)


     Logline yazabilmek için ise belli başlı kurallarımız var, bu tıpkı bir cümle kurmaya benzer. Öznesi, zaman dilimi ya da eylem cümlesi eksik olan bir cümle, eksik bir cümledir.
     Bu kuralları sıralayacak olursak;
1) Ana karakteri özellikle sıfatlarla tanımlamak, en bariz özelliklerini anlatırız. (Karakterimizin adını yazmamalıyız)
2) Ana karakterin asıl hedefini açıklıyoruz.
3) Ana karakter hedefine ulaşmak için nasıl bir aksiyon alacağını anlatmak.
4) Diğer karakterlerimizi de isimlerini yazmadan tanımlıyoruz ancak bu kez sadece genelleme yapıyoruz.
5) Ana karakterimize rakip olan karakter ya da hedefine ulaşmasına engelleyici olay (örneğin bir doğal afet) hakkında bilgi veriyoruz.
6) Filmin türünü açıklıyoruz. (Korku, komedi, fantastik vb)
7) Kısıtlı bir süre içinde çözülmesi gereken sorun çözülmezse geri dönüşün olmayacağı duygusunu manipüle etmek. Bunun sebebi aslında filmimizin de belli bir süreye sahip olması, kahramanımızın kısıtlı süresi = filmimizin kısıtlı süresi.
8) Hikâyenin geçtiği zaman dilimi hakkında kesin bilgi vermek.
9) Logline cümlesinde, kurgunun finali hakkında bilgi vermemek. Tıpkı seyircide sürekli kıldığımız merak duygusu gibi, cümlenin sonunu da aynı merak duygusunda sonlandırıyoruz.

Logline Nedir? Logline cümlesi oluştururken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bu blog yazımızda bunları yanıtladık nacizane. Senaryo yazma aşamalarında izlememiz gereken diğer adımlar için bizi takipte kalınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar